Met ruim 30 jaar praktijkervaring kent groen- en grondwerker Frans Schimmel het belang van een juiste grasmengselkeuze. Dat belang wordt door opdrachtgevers niet altijd onderkend. “Het  ontbreekt niet alleen particulieren aan een gedegen productkennis”, vertelt hij. “Ook beslissers in de publieke sector weten vaak onvoldoende waar ze op moeten letten bij het kiezen van mengsels. Het is één van mijn taken om ze daarover te adviseren.”

Er zijn talloze grasmengsels op de markt voor uiteenlopende toepassingen. De ene grassoort is de andere niet en ook binnen één soort is er groot aanbod van rassen die over specifieke eigenschappen beschikken. Wie niet dagelijks met deze materie bezig is, ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Dan krijgen goedkope mengsels vaak de voorkeur, terwijl dat op wat langere termijn vaak niet altijd de beste of voordeligste optie is, weet Frans Schimmel uit  Vaassen.

Veel afwegingen

De ervaren groenwerker bedient zowel particulieren als overheden, verenigingen, hoveniers en projectontwikkelaars. “Wie de opdrachtgever ook is, uiteindelijk wil iedereen een mooi resultaat zien”, zegt hij. “Om het juiste mengsel te kunnen kiezen, moet je weten wat het beoogde gebruiksdoel is, op welke grondsoort het gras komt te liggen en hoe het gesteld is met de voedingstoestand en de waterhuishouding. Op basis daarvan kun je een shortlist samenstellen en daarover in gesprek gaan. Wanneer men alleen geïnteresseerd is in de laagste prijs, wordt het een lastig verhaal. Dat klinkt misschien logisch, maar ik loop er soms toch tegenaan. Ook bij opdrachtgevers in de publieke sector.”

Doorzaaien

Een aspect dat hier nauw mee samenhangt, is het doorzaaien van gazons, recreatievelden en bermen. Iedere grasmat verandert in de loop der tijd van samenstelling door verschillen in kiemsnelheid en vestiging, gevoeligheid voor uittreding en het ‘inwaaien’ van grasachtige onkruiden zoals straat- en kweekgras. Tijdig doorzaaien met een op de situatie afgestemd mengsel houdt de samenstelling en kwaliteit van de grasbeplanting op peil en geeft onkruiden minder kans om zich te vestigen. Dat kan, maar hoeft niet altijd te gebeuren met het mengsel dat oorspronkelijk was ingezaaid. Ook hierbij hebben groenwerkers zoals Schimmel een adviserende rol. “Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat je vaak meer onderhoud hebt en eerder moet doorzaaien wanneer er in eerste instantie een verkeerd of minderwaardig mengsel is ingezaaid”, voegt hij toe.

Redelijke prijs

Meer aandacht voor de kwalitatieve aspecten van in- en doorzaaien is dus geen overbodige luxe. Desondanks blijft de prijs een belangrijk criterium, erkent de ondernemer. “Dat is een van de redenen waarom ik een goede relatie heb met Vitagro”, ligt hij toe. “Het heeft een ruime keuze in redelijk geprijsde kwaliteitsmengsels en je kunt er altijd terecht voor gedegen advies. Het is prettig om zo’n leverancier en klankbord te hebben.”